Snel en effectief tegen SVD

Swine vesicular disease (SVD) of blaasjesziekte is een zeer besmettelijke ziekte in varkens. Hoewel het SVD-virus milde symptomen veroorzaakt, staat de ziekte toch op de lijst van de wereldorganistie voor diergezondheid (OIE) van ziekten die belangrijk zijn en grote economische schade tot gevolg kunnen hebben. Dit is omdat SVD vergelijkbare klinische verschijnselen veroorzaakt als Mond en Klauwzeer (MKZ) en daarom moeilijk daarvan te onderscheiden is.

SVD-uitbraken worden daarom voor MKZ aangezien, totdat diagnostische testen MKZ uitsluiten. Door de gelijkenis met MKZ heeft de ziekte grote economische consequenties, onder meer als gevolg van handelsblokkades en noodslachtingen van geïnfecteerde bestanden. Het is daarom van groot belang dat de ziekte snel en effectief geïdentificeerd wordt om de verspreiding te beperken.

BeterVee biedt een ELISA aan die met succes gebruikt is in een Nederlands SVD-programma, evenals in nationale programma’s in vele andere Europese landen. De snelle en zeer specifieke test toont antistoffen tegen het SVD-virus in serum van varkens aan.


SVDV ELISA


Deze test maakt ook deel uit van het exportpanel.

 

Betrouwbare identificatie van dieren met SVD of Blaasjesziekte


ELISA met hoge specificiteit en sensitiviteit


Met succes gebruikt in SVDV screening programma’s


Betrouwbaar onderscheid tussen SVD en MKZ