Zekere diagnose van de Ziekte van Aujeszky

De ziekte van Aujeszky is het gevolg van een infectie met het Pseudorabies virus (PRV). Dit virus kan veel verschillende symptomen veroorzaken waaronder neurologische afwijkingen, respiratoire ziekten, voortplantingsproblemen en dieren kunnen zelfs als gevolg van een infectie sterven. Hoewel ook andere dieren met het virus besmet kunnen raken, zijn varkens de natuurlijke gastheer en de enige species die het virus kunnen overdragen. Na een infectie blijft het virus latent aanwezig in bepaalde zenuwcellen. Het is onbekend of deze dragerdieren het virus weer uit kunnen gaan scheiden en andere dieren besmetten.

De ziekte van Aujeszky is een belangrijke varkensziekte en veroorzaakt grote economische schade aan betroffen bedrijven en landen. Besmettingen hebben handelsbelemmeringen tot gevolg binnen de EU. Nederland heeft sinds 1993 een bestrijdingsprogramma. Tegen de ziekte bestaan geen medicijnen, daarom wordt de ziekte vooral preventief aangepakt, d.m.v. vaccinaties. Daarbij wordt een vaccin gebruikt dat gemaakt is uit een PRV waarvan één van de virus eiwitten, het glycoprotein E, is weggelaten. Door middel van een test die afweerstoffen tegen dit eiwit detecteert, kunnen gevaccineerde dieren van geïnfecteerde dieren onderscheiden worden. In Nederland is er een vaccinatieverbod, waardoor het risico op een uitbraak groter is geworden.

BeterVee biedt een ELISA aan waarmee alle PRV-stammen opgespoord kunnen worden (gB) en één waarmee gevaccineerde van geïnfeteerde dieren onderscheiden kunnen worden. Beide ELISAs tonen afweerstoffen tegen het Pseudorabies virus aan in serum.


Aujeszky gE ELISA


Aujeszky gB ELISA


Deze testen maken ook deel uit van het exportpanel.

Omvattende diagnostiek voor Pseudorabies.


Testen met hoge specificiteit en sensitiviteit


Herkenning van alle PRV-stammen


Onderscheiding gevaccineerde van geïnfecteerde dieren