Volle kracht tegen leptospirose

Leptospirose is een besmettelijke ziekte die zowel in de mens als in dieren voor kan komen. De ziekte wordt veroorzaakt door de spirochete Leptospira en komt wereldwijd voor. In de meeste Europese landen is Leptospira interrogans serovar hardjo (L.hardjo) de belangrijkste oorzaak van Leptospirose in runderen. De potentieel ernstige ziekte wordt overgedragen door besmette urine.

Een infectie met L.hardjo zal vaak zonder symptomen verlopen. In sommige gevallen heeft een infectie een plotselinge daling van de melkproductie, een verhoogd celgetal en afwijkende melk tot gevolg. Daarnaast bestaat er een chronische vorm waarbij abortus optreedt. Chronisch geïnfecteerde dieren scheiden de bacterie over langere tijd uit en vormen zo een besmettingsbron voor andere dieren uit de kudde. De bacterie is zelf is moeilijk aan te tonen. Daarom wordt voor de diagnose meestal gebruik gemaakt van serologische testen die de aanwezigheid van antilichamen tegen de bacterie aantonen. Reden voor het testen van dieren is vaak het voorkomen van een besmetting door de introductie van nieuwe dieren in een kudde of door het samenvoegen van kuddes.

BeterVee gebruikt een ELISA test die met succes is ingezet in een Nederlands leptospirose programma waarbij de prevalentie van de ziekte werd gereduceerd van ca. 50% in 1989 tot 3% nu. Met de ELISA worden antilichamen tegen de bacterie in melk en serum monsters aangetoond:


Leptospira Hardjo (melk en serum monsters)


Deze testen zijn ook onderdeel van het Tankmelk Antistof programma. Dit product bestaat uit een tankmelkonderzoek elke 4 maanden en geeft de mogelijkheid tot tankmelk-vrij certificering.

Testen voor een succesvolle afname van leptospirose.


Met succes gebruikt in een Nederlands leptospirose programma


Breed inzetbaar voor bestrijding, status controle en voor vaccinatie programma’s


Te gebruiken voor melk en serum monsters