Aantonen van Infectieuze boviene rhinotracheïtis (BHV1)

Infectieuze boviene rhinotracheïtis (IBR) is het gevolg van een besmetting met het boviene herpesvirus type 1 (BHV1). Het virus veroorzaakt infectie van de luchtwegen waardoor de dieren o.a. griepachtige symptomen vertonen en wordt daarom wel de koeiengriep genoemd. Daarnaast kan deze heel besmettelijke en infectieuze ziekte oogontstekingen, encephalitis, abortussen en algemene systemische infecties veroorzaken. Het herpes virus blijft het leven lang in het lichaam van de koe aanwezig en kan onder stress opnieuw uitbreken, waardoor het geinfecteerde dier opnieuw virus uitscheidt en andere dieren in de kudde kan besmetten. Geïnfecteerde dieren vormen dus een groot risiko in een runderbestand.

Economische konsequenties van een infectie worden veroorzaakt door verminderde eetlust, verminderde productie, evenals door verwerping.

Een klinische diagnose kan niet uitsluitend op de basis van de symptomen gemaakt worden. Het is daarom nodig de diagnose te bevestigen door middel van een laboratorium test. In Nederland is een programma gestart ter controle van BHV1-virus dat gebaseerd is op het gebruik van markervaccins waarbij één van de viruseiwitten, het glycoproteine gE, verwijderd werd.

BeterVee test melk en serum monsters op de aanwezigheid van antilichamen tegen het BHV1-virus. Daarbij maakt BeterVee gebruik van twee verschillende testen. De IBR gE test wordt gebruikt om geïnfecteerde dieren op te sporen. De IBR gB test voor het aantonen van gevaccineerde dieren.


IBR gE ((tank)melk en serum monsters)


IBR gB ((tank)melk en serum monsters)


Met het BeterVee Tankmelk Antistof programma wordt de IBR situatie op uw bedrijf bewaakt. Dit product bestaat uit een maandelijks tankmelkonderzoek en geeft de mogelijkheid tot tankmelk-vrij certificering.

Testen van BeterVee voor detectie BHV1 geïnfecteerde dieren


Bepalen van infectie status van uw bedrijf


Onderscheiden van gevaccineerd en geïnfecteerd rundvee


Aantonen en kontrolleren van BHV1 vaccinatie


Tankmelk-vrij certificering