Salmonellose aanpakken loont

De Salmonella bacterie is de verwekker van salmonellose in rundvee. Door middel van consumptie van geïnfecteerd rauw vlees of melkproducten kan de bacterie ook op mensen overgedragen worden en ernstige ziektesymptomen veroorzaken. Salmonella Dublin en Salmonella Typhimurium zijn de serotypen die het meest in rundvee voorkomen. Vooral Salmonella Dublin infecties zijn persistent in runderbestanden. De ziekte wordt niet altijd opgemerkt omdat infecties soms onopvallend verlopen.

Economische consequenties van een besmetting zijn verminderde productie en hoge dierartskosten. Bovendien kunnen Salmonella Dublin en Salmonella Typhimurium ook op de mens worden overgedragen en veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen.

Door melk of serum van de dieren te laten testen op de aanwezigheid van afweerstoffen tegen Salmonella, krijgt u inzicht in de Salmonella status van een bedrijf.

BeterVee biedt als enige in Nederland de test aan waarmee Denemarken en Zweden Salmonella vrij zijn geworden. De twee ELISA tests tonen antilichamen tegen de bacterie in bloed en melk monsters aan:


Salmonella Dublin/Typhimurium (melk en serum monsters)


Salmonella Dublin (melk en serum monsters)


Deze testen zijn ook onderdeel van het programma Tankmelk Antistof. Dit product bestaat uit een 4 maandelijks tankmelkonderzoek en geeft de mogelijkheid tot tankmelk-vrij certificering.

Testen van BeterVee voor detectie van Salmonella dragerdieren


Bepalen van Salmonella status van een rundveebedrijf


Bedrijf Salmonella vrij houden


Beproefde testen voor de sensitive en specifieke detectie van Salmonella in rundvee

Te gebruiken voor melk en serum monsters